Ik had beloofd om nog terug te komen op de ervaringen die ik met de smartcarb zou opdoen.

In deel I in schreef ik dat ik geen ondersteuning vanuit het Verenigde Staten had ontvangen ondanks herhaalde verzoeken. Persoonlijk vind ik dat iedereen het recht heeft op hoor en wederhoor vandaar dat ik de link van mijn blog naar Smartcarb heb gestuurd. Tegelijkertijd heb ik een 2 tal nieuwe Metering Rods besteld waarvan ik dacht dat die een bepaald positief resultaat zouden kunnen bieden. Deze Metering Rods kwamen uit dezelfde serie als de standaard Rod die in mijn carburateur zat.

Smartcarb heeft prompt en zeer correct op mijn mail gereageerd en me alle ondersteuning geboden die ik op dit moment nodig acht en achtte. In ieder geval bleek al snel uit de correspondentie dat de serie waar ik uit zat te vissen wellicht niet de juiste was. Desondanks er toch mee aan de slag gegaan en uit het testen bleek dat de standaard naald verre uit het beste was maar daar was mijn probleem niet mee opgelost. De Lavarda LZ 125 met membraangestuurde Zündapp 125cc motor bleek bij lage toeren gewoon te rijk te staan maar vor de rest liep die als een speer!

Nu moet je goed begrijpen dat we 3 Laverda’s afgelopen winter omgebouwd hebben naar membraangestuurd en dat we alle 3 ongeveer even snel waren met de standaard Mikuni carburateur. We hadden echter samen nog niet gereden toen ik van carburateur wisselde. Uiteindelijk eind Juli met zijn drietjes naar Oostenrijk gereden. De dikke brommers achter op de aanhanger en op naar Niederau waar we met open armen ontvangen werden door een Nederlandse Hotelier die lokaal een hotel runde. Ik had hem leren kennen omdat ik zijn Kreidler blok mocht voorzien van een 80cc zuigergestuurde setup en we waren van harte uitgenodigd om een keer voorbij te komen en dan zouden we met zijn vieren de GrossGlockner Pass gaan beklimmen.

De Smartcarb past in theorie bij verschil in luchtdruk de mate van benzine in het mengsel aan en de vakantie in Oostenrijk was de uitgelezen kans om dit te testen. Hoe hoger je komt hoe lager de luchtdruk en dat betekent dat bij een standaard carburateur jouw mengsel te rijk komt te staan. Je verliest hierdoor vermogen. We hebben dit dus getest in de hoge Alpen en het resultaat was verbluffend. Mijn 2 vrienden konden maximaal in de derde versnelling omhoog waarbij de kin op de tankdeksel rustte. Ik kon rustig naar de 4de versnelling schakelen en hen rechtop zittend met gemak voorbij steken. Het verschil was dus groot te noemen. Smartcarb maakt die belofte dus duidelijk waar!

Vanuit de States ben ik dus getipt om naalden uit een andere serie te gaan gebruiken waardoor ik minder clicks hoef te gebruiken om de Laverda onderin magerder te krijgen. Deze naalden worden meer gebruikt voor 65-112 cc mini Motorcross machines. Ik heb 3 Metering Rods uit die serie besteld en ga daar binnenkort mee aan de slag. Van Smartcarb heb ik begrepen dat ze bezig zijn om Metering Rods voor de Oldtimer markt te gaan ontwikkelen.

De laatste test was gedurende het mooie laatste weekeinde van Oktober. Tijdens dat weekeinde heb ik de juiste afstelling van de carburateur voor mijn membraangestuurde Laverda LZ125cc gevonden. Het is werkelijk een plezier om met deze carburateur te rijden. Voor mij was en is het de hogere aanschafprijs duidelijk waard.

De volgende test is om de juiste afstelling te vinden voor de nieuwe supersnelle 80 cc kit die we zojuist ontwikkeld hebben. We leggen er op dit moment de laatste hand aan. Ondanks de hoogte en breedte van de carburateur past deze gewoon op het blok. We testen eerst met een Mikuni 26 en als we de set daarmee super lopend hebben gekregen dan gaan we verder met het testen van de set met de Smartcarb 28mm.

To be continued zou ik zeggen echter onderstaand een voorproefje van de nieuwe snelle 80cc kit:

De 80cc Racekit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s