Het voordeel van een korte 5de versnelling.

Herkenbaar? Jouw Kreidler rijdt en schakelt heerlijk vlot door de eerste 4 versnellingen van jouw 5 bak maar in zijn 5 wil die maar niet zonder wind in de rug of plat erop met de kin op de tankdop op toeren komen.

Oorzaak is de grote overgang van de 4de naar de 5de versnelling. Bij het schakelen valt het toerental met maar liefst 1.750 toeren terug en is het vermogen bij die lagere toerentallen onvoldoende om het zwaardere verzet aan te kunnen zonder gebruik te maken van de koppeling of door er plat op te gaan liggen.

Door het plaatsen van een korte 5de versnelling is dit probleem eenvoudig op te lossen. Hierdoor valt het toerental met slechts 1.350 toeren terug in plaats van de 1.750 toeren van de standaard 5de versnelling waardoor de Kreidler behoorlijk meer vermogen heeft om de versnelling rond te kunnen draaien. Het positieve gevolg is dat de 5 een vloeiende aansluiting krijgt op de 4de versnelling. Jouw rijplezier zal hierdoor significant stijgen :).

We kunnen dit aan de hand van een voorbeeld mooi laten zien. Onderstaande afbeelding laat een Kreidler zien die maximaal 10.000 toeren draait met een tandwielverhouding van 14:35. De top in echte kilometers bedraagt dan 100 km/u. Theoretisch zou de Kreidler dan 100 km/u lopen. Theoretisch….. in de praktijk haal je dit alleen wanneer het in de Eifel bergafwaarts gaat omdat de 5de versnelling te zwaar is…

Kreidler korte 5de versnelling Black Mamba Parts
Kreidler standaard 5de versnelling Black Mamba Parts

Nu hebben we de 5 veranderd in een korte 5de versnelling. Je zult zien dat dat de theoretische topsnelheid weliswaar met 3 km/u verminderd maar in de praktijk merk je hier weinig van omdat jouw Kreidler nu zijn 5de versnelling veel makkelijker zal uitlopen. Het grote voordeel hiervan is dat jouw Kreidler slechts 1.350 toeren terug valt bij het schakelen en dus meer vermogen ter beschikking heeft. Je hoeft dus veel minder te hengelen tussen zijn 4 en 5 bij tegenwind of wanneer je wat langzamer rijdt in zijn 5 en je gas wilt geven. Door gebruik te maken van de korte 5 wordt jouw Kreidler een stuk soepeler!

Kreidler korte 5de versnelling Black Mamba Parts
Kreidler korte 5de versnelling Black Mamba Parts

En wat gaat nu zo’n korte 5de versnelling oplossing kosten?

In de markt zie je vaak oplossingen die de beide tandwielen van de 5de versnellingen vervangen. Daar hangt dan een prijskaart aan van 120 tot 130 euro. De door Black Mamba Parts geboden oplossing vervangt slechts het 28 tandwiel in een 27 tandwiel waardoor de kosten significant lager uitvallen. Nieuwsgierig? Klik even op het plaatje van de onlineshop hier beneden en je komt direct bij de aanbieding uit :)..

Black Mamba Parts Webshoplogo

4 reacties

  1. Wie bekommt man das Zahnrad von der Welle? Es ist aufgepresst und ich besitze keine hydraulische Presse. Mit einem Hammer schlagen ist keine Option. Könnt ihr das machen oder kennt ihr Betriebe die das tun können? Besten Dank 🙂

    Like

  2. Goedeavond
    De korte 5 e versnelling heb je toch 2 tandwielen nodig alleen van 28 naar 27 dan past het ingrijpende tandwiel toch niet meer

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s