De Black Mamba Parts 60cc Touring setjes voor relaxte Kreidler rijders.

Inmiddels staan de Black Mamba Parts 60cc setjes al wel bekend bij de meeste Kreidler liefhebbers als sportieve setjes met meer vermogen aan boord dan dat bij verkoop beloofd wordt. Black Mamba Parts beloofd immers 15 pk maar in de praktijk zijn vermogens rond 16 pk meer regel dan uitzondering.

Steeds vaker krijg ik het verzoek om een setje te ontwikkelen met een zo hoog vermogen bij een gering toerental om zo de duurzaamheid van de motor te bevorderen en dat je toch heel sterk voor de dag kunt komen. Met dat idee in het achterhoofd afgelopen september dan maar eens begonnen aan de Kreidler van een goede vriend en het resultaat was verbluffend goed.

De afgelopen dagen dan eens meerdere keren op de testbank gestaan om de verschillende opties te doorgronden en de resultaten wil ik graag met jullie delen. Als basis wordt een KT 60cc cilinder (SBW) genomen. Deze wordt voorzien met 2 extra uitlaatpoorten en 5 extra spoelkanalen. We nemen tevens een zeer hoogwaardige VHM zuiger. Als kop nemen we niet de standaard KT kop maar maken we gebruik  van de  BMP cilinderkop die we ook van de 15 pk set kennen. Deze kop zorgt voor extra koeling zodat de motor tot 20 graden kouder blijft en dit heeft tot gevolg dat je meer vermogen onder het rijden ter beschikking houdt. Als basisuitvoering krijg je de beschikking over JTMX (Rion membraan) met een 4 kleppen membraan in combinatie met een Mikuni VM20-151 carburateur inclusief een adapterset om deze passend op je membraanhuis te krijgen en dat het originele luchtfilter prima op de carburateur past. Tot slot maken we de set compleet met de verlengde 4P uitlaat van Dick Baan/homoet met losse bocht. Het originele luchtfilter voorzien we met 2 extra luchtgaten en laten we de zeef eruit.

Hier het resultaat: 13,4 Pk bij 10300 toeren. Het koppel bedraagt dan 9,5 Nm. Het geluidniveau is door gebruikmaking van het originele luchtfilter zeer acceptabel te noemen. Het setje noemen we dan het 13Pk+ setje. Black Mamba Parts rond de PK’s altijd af naar beneden.Black Mamba Parts Touring Set

Black Mamba Parts Touring Set

Plus Pakket
Je kunt ook kiezen voor het plus pakket van de 60cc Touring set. Het verschil is dan je het BMP membraanhuis krijgt inclusief de hoogwaardige Vforce 3 membraan in plaats van het JTMX membraanhuis. Je zit het verschil direct terug in de grafiek: 14,5Pk bij 9977 toeren en een koppel dat 12,5% hoger ligt.  Die bedraagt dus 10,4 Nm. Voor de vergelijking: Een standaard RS draait bij 8500 toeren maximaal 6,25 pk.. Je krijgt dus veel meer dan een verdubbeling (132%) aan kracht met slechts 1400 toeren meer. Dit setje noemen we dus de 14 Pk + set.

Black Mamba Parts Touring Set Plus
Black Mamba Parts Touring Set Plus

En als we de grafieken dan over elkaar leggen dan zien we duidelijk de verschillen! De 14 Pk set scoort over het gehele gebied beduidend beter..

verschil-bmp-membraan-versus-jtmx-membraan-bij-4p
Het verschil is dus te verklaren door het membraanhuis. Het BMP membraanhuis biedt meer mogelijkheden door een betere flow. Bij hogere toerentallen zijn de verschillen alleen maar groter maar hierover in een later bericht veel meer informatie..

IMG_20151028_183436901_HDR
Het oude membraanhuis spoelt tegen de zijwand alvorens de cilinder in te verdwijnen. Het BMP membraanhuis spoelt zonder weerstanden direct in de cilinder. De totale oppervlakte van de opening van het BMP membraanhuis is ook veel groter dan bij het oude membraanhuis. De bovengenoemde foto laat het geprinte prototype zien. Het finale eindproduct vind je hier:

http://www.blackmambapartsshop.com/c-3663959/bmp-membraanhuizen/

Voor wie is deze set geschikt?
Voornamelijk die rijders die vaker aan toerrochtjes met grotere groepen rijden waar de snelheid beduidend lager ligt dan wanneer je individueel aan het normale verkeer zou deelnemen. Je moet er dus normaal mee kunnen rijden zonder dat de Kreidler zenuwachtig wordt. Je vindt het prettig om met weinig toeren rond te tokkelen maar wanneer je op een B weg wilt inhalen dan moet de Kreidler zijn mannetje kunnen staan.

Tot slot
Voor de sportieve rijders hebben we natuurlijk onze 15Pk+ set… Daarover volgt binnenkort meer verrassend positief nieuws te melden maar zal er ook nog een bijzondere interessante uitbreiding op de touring setjes volgen… Wil je ons daarom beter kunnen volgen maar vooral ook sneller geïnformeerd worden over de projecten waar we mee bezig zijn kijk dan op Instagramm. Daar zijn we bekend onder de naam Black Mamba Parts.

 

4 reacties

  1. Rij zelf met het Rion Janssen membraanhuis met VForce 3 membraan en heb het aan de binnenzijde gefreesd en aangepast op mijn inlaatpoort zodat de flow beter is en doet niet onder voor het BMP membraan . Want in het verslag hierboven laat je het overkomen als of het BMP membraanhuis een wereld van verschil aan pk’s oplevert ten opzichte van het Rion membraanhuis maar volgens mij maakt dat geen donder uit. Denk dat dat wel het geval is als het membraan direct op het Carter geplaatst word . Een gelukkig nieuwjaar allemaal !?

    Like

    1. Ik kan jammer genoeg geen foto’s insluiten als antwoord op jouw stelling Dave. De software laat het niet toe. De totale oppervlakte doorvoer van het BMP membraanhuis bedraagt in optimale zin 720 mm2 (20x36mm). Uitdaging voor jouw is nu die van jou uit te rekenen en dat te vergelijken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s