Tot 15% van het beschikbare krukasvermogen van jouw Kreidler gaat verloren door wrijving in jouw aandrijfsysteem. Denk maar eens hoeveel tandwielen er in jouw primaire aandrijving (lees blok) en secundaire aandrijving (lees voortandwiel, ketting en achtertandwiel) moeten worden aangedreven voordat het vermogen uiteindelijk op het asfalt terecht komt. Voor iedere Kreidler liefhebber of die nu origineel rijdt of zwaar opgevoerd is het zaak om de weerstand binnen de primaire en secundaire aandrijving te verminderen.

Kreidler aluminium tandwiel
Kreidler aluminium tandwiel


Aluminium tandwielen.

In de racerij maar ook de kenners die over een zwaar opgevoerde Kreidler beschikken weten dat enerzijds gewicht meer kracht en dus vermogen vergt om aan te drijven en weten anderzijds ook dat onronde eierende tandwielen ook vermogen kost dat niet op het asfalt terecht komt. Wij gebruiken dus aluminium tandwielen die uit het sterkste aluminium dat er bestaat vervaardigd worden: 7075 T6 aluminium. Deze tandwielen worden niet gestanst waardoor ze rond blijven en het gewichtsverschil met staal is enorm groot zodat er meer vermogen op het asfalt terecht komt.
Wil je dit tot het uiterste drijven dan is het zelfs mogelijk deze tandwielen in de brommermaat te verkrijgen (415 ipv de RS maat zijnde 420). Dan gaat ook de ketting minder wegen. Voor straatgebruik komt dit echter nauwelijks voor.

Bandenspanning.
De simpelste maatregel die je kunt nemen is het zorgen voor een goede bandenspanning. Klinkt als een inkopper maar wist je dat op een testbank een goede bandenspanning tot 1pk meer opbrengt? De rolweerstand wordt immers door een goede bandenspanning tot het minimale beperkt. Zorg er ook voor dat je je achterwiel recht in de achterbrug hebt zitten. Je wilt niet weten hoeveel mensen met een scheef achterwiel rijden. Allemaal weerstand waardoor jouw Kreidler minder presteert!

Rechte vertanding.
Jouw Kreidler beschikt over een koppeling met een schuine vertanding. Dit hebben de ingenieurs zo bepaald om het geluid uit het blok tot een minimum te beperken. Door de koppelingstandwielen te vervangen door tandwielen met een rechte vertanding dan zal jouw blok weliswaar een iets wat rauwer geluid maken maar je wint weer 0,5 tot 1 Pk aan motorvermogen omdat je de weerstand in het blok vermindert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s