Tuning en het belang van een prima carburatieafstelling.

Het komt nogal eens regelmatig voor: een enthousiaste 2Takt liefhebber investeert een klein vermogen om zijn bromfiets of motorfiets eens flink te kietelen om met de snelste mee te kunnen. Complete motorblokken worden omgebouwd naar meer cilinderinhoud, speciale cilinderkoppen, raceontstekingen, opmaat uitlaten en zelfs membraaninlaten zijn schering en inslag.

Tijdens de eerste testritjes blijkt dat er daadwerkelijk in een bepaald gebied veel vermogen is bijgekomen maar dat het net niet dat is wat je ervan gehoopt/verwacht had…. De zoektocht naar de juiste afstelling kan beginnen.

Het zou een bloemlezing uit eigen werk kunnen zijn maar naar jaren met Big Bores en ander spul bezig geweest te zijn en het ter beschikking hebben van een testbank kan ik bevestigen dat zelfs het verzetten van 1 clippositie van de gasnaald je 1 Pk kan kosten of kan opbrengen. Laat staan wat het veranderen van de gasnaald, gasbuis of gasschuif je wel niet aan vermogen kan opleveren of kosten kan.

Het is juist daarom dat ik in dit verslag dieper in ga op het belang van een juiste afstelling van de carburatie van jouw hoog vermogende 2 Takt. Een juiste afstelling heeft een onderschat grote invloed op het vermogen maar nog belangrijker het rijgedrag van jouw geliefde brom- c.q. motorfiets. Ik zal de laatste zijn die beweert dat hij alle wijsheid in pacht heeft maar dit verslag geeft je in ieder geval een duw in de juiste richting.

Keuze van de doorsnede van de carburateur.

Het zal geen verrassing zijn dat ik een grote fan van Mikuni carburateurs ben. De carburateurs zijn makkelijk af te stellen en alle afstel- en of vervangingsonderdelen zijn eenvoudig te verkrijgen. Mikuni is niet de goedkoopste carburateur maar met enig zoeken en vergelijken is al snel veel geld bespaard. Er zijn echter veel imitatiespullen in omloop en kijk daar voor uit. Je wilt immers jouw duizenden euro’s kostende dure motor toch niet naar de haaien laten gaan omdat blijkt dat de maat op de imitatiesproeier toch veel groter bleek te zijn dan het gaatje wat er in zat…. Duur grapje.

Onderstaande grafiek geeft aan welke doorsnede jouw carburateur in relatie tot het aantal Pk’s zou moeten hebben. Mikuni geeft hierbij een bandbreedte aan. Voorbeeld: Stel je zou een motor willen hebben met circa 20 Pk dan past in dit geval een carburateur van 24 tot 26 mm doorsnede.

doorsnede versus vermogen
Je kunt de diameter van jouw carburateur ook op een andere en mijn inziens ook nauwkeuriger manier bepalen. Dit doe je dan op basis van de gassnelheid. Natuurlijk zijn er ook andere factoren van belang om de juiste carburateurdiameter te bepalen maar op basis van de gassnelheid zit je heel aardig in de richting. Hier een tabel die ik op basis van de gassnelheidsformule berekend heb:

Black Mamba Parts Mikuni carburateur Vergaser diameteroverzicht
Black Mamba Parts Mikuni Carburateurs

De carburateurs, van welke merk dan ook, worden uit doos voorzien met een standaard gasschuif, gasbuis, gasnaald en sproeierbezetting geleverd. Het is een kans op duizenden dat deze afstelling juist voor jouw motor past. Reken jouw kansen zelf maar eens uit. Mikuni heeft voor hun carburateurs de keuze uit:

– tientallen gasschuiven;
– 38 verschillende gasbuizen;
– 1850 (!) verschillende gasnaalden;
– 75 sproeiers voor het type carburateurs die wij vaak gebruiken;
– tientallen verschillende stationair sproeiers.

Het hoeft dan ook geen betoog dat je bijna een dirigent moet zijn om de instrumenten van dit gigantisch orkest op elkaar afgestemd te krijgen.

Om inzicht in jouw probleem te krijgen is het belangrijk om te weten welk onderdeel van de carburateur verantwoordelijk is voor een bepaalde gasstand. Het onderstaand plaatje geeft hier mee duidelijkheid over.

Black Mamba Parts Mikuni Carburateur Vergaser
Black Mamba Parts Mikuni Carburateurs

Inmiddels is er voldoende informatie op internet te vinden hoe je de juiste hoofdsproeierbezetting moet vinden en dat is dan ook de reden dat ik er hier niet dieper op in ga.

Vanuit de praktijk hoor ik dat veel liefhebbers kampen met het probleem dat op 12% tot 50% van het gas de 2Takt motorfiets als het ware volloopt. Bij het opendraaien van het gas begint de motorfiets eerst te proesten en na enig horten en stoten volgt dan als ware een explosie van kracht. Inmiddels zijn de anderen je al 10 tot 20 meter vooruit gesneld. Dit probleem gaat vaak hand in hand met dezelfde symptomen als hierboven beschreven wanneer je in lage toeren wilt blijven rijden. Niet erg prettig tijdens een toerritje..

De motor staat als het ware te rijk en door het laten zakken van jouw naald hoop je dit probleem op te lossen. Echter zelfs de laagste stand van de naald (Het clipje zit dan in de hoogste stand waardoor de naald zo diep mogelijk zit) biedt geen soelaas. Ook het testen van andere naalden biedt geen soelaas. Hoe kun je dit probleem dan het beste tackelen?

De Gasschuif

De gasschuif heeft de grootste invloed om het rijgedrag van jouw 2Takt te beïnvloeden. Door middel van de grootte van de schuine zijde achter op de gasschuif beïnvloed je de mate van hoeveelheid lucht die jouw motor krijgt. Hoe schuiner hoe meer lucht jouw 2 takt krijgt. Speciaal in het gebied van 12 tot 25% van jouw gas. Hieronder een grafiek hoe dit bij een Mikuni zit:

Black Mamba Parts Mikuni Carburateur Vergaser
Black Mamba Parts Mikuni Carburateurs

De gasschuiven van Mikuni zijn genummerd. Je vind het nummer aan de onderkant van de gasschuif. Ieder type carburateur kan voorzien zijn van een ander nummer (lees grootte). Voorbeeld: de Mikuni VM24-489 wordt vanaf fabriek voorzien met een 2,0 gasschuif. Als je nu kijkt naar het verschil tussen een 2.0 en een 3.0 in de grafiek dan blijkt dat je de hoeveelheid mengsel dat naar de motor vloeit met 16 tot 20% kunt beïnvloeden. Met een 3.0 krijgt de motor dus veel minder brandstof in de lage toeren. Bij volgas heeft de gaschuif dus geen invloed.

De Gasnaald.

Ook de vorm en de lengte van de naald kan van invloed zijn op het vermogen en rijgedrag van jouw 2Takt motorfiets. Een dikkere naald in het eerste gedeelte van de naald laat bv ook minder brandstof door.

De op de Mikuni gasnaald te vinden cijfer- en lettercombinatie geeft de volgende afmetingen aan:

1. de lengte van de gasnaald
2. aantal afschuiningen ( conus)
3. hoek van de afschuining ( conus)
4. diameter van het cylindrische ( rechte) gedeelte
5. serienummer van Mikuni als herkenning van 1e fabricage voor specifiek merk.

Voorbeeld: 6AEL1-60
6 = de lengte van de gasnaald ligt tussen 60,00 en 69,90 mm
A = 1e conus ( 15 minuten)
E = 2e conus ( 1 graad en 15 minuten)
L = 3e conus ( 3 graden)
01= serienummer
60= diameter van het cylindrische ( rechte) gedeelte is 2,60 mm
De afschuining ( conus) van de gasnaald wordt als volgt aangegeven:
A= 15 min. B=30 min. C=45 min. D=1 graad E=1graad -15 min. F= 1 graad 30 min. G=2 graad 45 min. Etc.

Met behulp van de cijfer/lettercombinatie bepalen we de gewenste vorm en dus ook het gewenste rijgedrag van de Kreidler. Het gaat hier te ver om in detail te treden maar ik gebruik een excell programma om het gedrag van de gasnaald met andere naalden te vergelijken. Hier een voorbeeld van een aantal naalden uit de 4 serie:

Black Mamba Parts Mikuni naalden.
Black Mamba Parts Mikuni naalden.

De grafiek laat zien hoe rijk of hoe arm een naald is. De X-as laat zien hoever de naald uit de gasbuis steekt. De blauwe lijn is daarbij de rijkste naald (4L06) en de armste naald is de paarse lijn (5e75).

Zodra je de gewenste naald hebt geplaatst dan kun je door middel van de clippositie de hoeveelheid brandstof wat meer fine tunen. De grafiek laat je zien dat je met de positie van de gasnaald 10 tot 16% kunt corrigeren.

Black Mamba Parts Mikuni Carburateur Vergaser
Black Mamba Parts Mikuni Carburateurs

Als laatste kun je met de gasbuis nog hele kleine veranderingen toepassen. Mocht je bv de naald bevallen maar staat die net iets te arm of te rijk dan kan je door het plaatsen van de juiste gasbuis dit mooi corrigeren. Onderstaande grafiek geeft hier een mooie indruk van.

Black Mamba Parts Mikuni Carburateur Vergaser
Black Mamba Parts Mikuni Carburateurs

 

Tot slot een aantal afstelgegevens van bepaalde Mikuni carburateurs. Het zijn slechts waarden om je richting te geven in welke hoek je het moet zoeken. Controleer altijd jouw bougiebeeld. Die spreekt immers altijd de waarheid…

Carburateur Mikuni VM20-151

50cc origineel

Gasschuif 2,5
Gasnaald 4DH11-3
Gasbuis O-6
Stationairsproeier 30
Hoofdsproeier 75
Luchtfilter origineel

50cc snel 4 poorter (zuigergestuurd)

Gasschuif 2,5
Gasnaald 4I04
Gasbuis O-6
Stationairsproeier 30
Hoofdsproeier 105
Luchtfilter Origineel zonder zeefje maar met 3 gaten en geen tules in het frame.

Carburateur Mikuni VM24-489

Uit de doos de volgende bezetting:

Gaschuif 2,0
Gasnaald 5I14
Gasbuis N-8
Stationairsproeier 30
Hoofdsproeier 210

De Kreidler vertoonde het gedrag van vollopen onderin en liep niet fijn door de versnellingen heen. Bij het uit de bocht komen pakte hij bovendien laat op.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de volgende carburateurbezetting:

Gasschuif 2,5
Gasnaald 5H22
Gasbuis N-8
Stationairsproeier 30
Hoofdsproeier 340*
* voor de aanpassing van gasschuif en gasnaald reed hij met een 350.
Luchtfilter: Twinair.

Resultaat
De Kreidler pakt bij ieder toerental prima op en trekt moeiteloos door al zijn versnellingen heen naar zijn top..

Carburateur Mikuni VM24-512 Black Mamba Parts tuningkit afstelling.

Gasschuif 1,5
Gasnaald 4H16 of 4I04
Gasbuis N8
Stationairsproeier 40
Hoofdsproeier 240-250-260 afhankelijk van de buitentemperatuur
Luchtfilter: geen! De carburateur is voorzien van een Black Mamba Parts kelk. Daar past wel een Twinair luchtfilter op. Deze is additioneel te bestellen.

Carburateur Mikuni TM24-9

Hier de instelling van een zuigergestuurde snelle 50 en 60cc:

Hoofdsproeier: 120
Gasschuif : 3,5
Gasnaald: 5L-01 (clip op stand 2) 2 mm ingekort
Gasbuis: Q-0
Stationairsproeier: 12,5
Luchtschroef: 1,75
Luchtfilter: originele luchtfilter zonder gaasje en 3 extra gaten

Carburateur Mikuni VM26-665 supersnelle Zuigergestuurde 60cc

Hoofdsproeier: 175
Gasschuif: 3,0
Gasnaald: J8 4I04 Clip 2
Gasbuis O-0
Stationairsproeier: 30
Luchtschroef: 1 1/3 open
Luchtfilter: originele luchtfilter zonder gaasje en met 4 extra luchtgaten

11 reacties

 1. Mooi artikel!

  Met betrekking op de afstelgegevens van de VM20-511 onderaan het arikel:
  Met 50cc orgineel wordt een originele RS bedoeld? (voorzien van de 15.43.99 6,25 pk cilinder)

  Hoor het graag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Lennard.

   Met zeefje uit het luchtfilter dan sproeier 65. Zorg wel dat jouw frame van binnen niet gestraald is.

   Zeefje erin dan sproeier 55 of 60. Standaard wordt 65 geleverd.. Het is echt een fijne carburateur die zich gemakkelijk laat afstellen :).

   Like

   1. Carburateur is gisteren besteld, dus ben benieuwd 🙂

    (ordernummer 416)

    Gr. Lennard

    ________________________________

    Like

 2. Donders interessant artikel waarvoor mijn complimenten en natuurlijk mijn dank. Nu vraag ik mij af of ik de VM20-151 op mijn standaard Zundapp 280 cilinder (4 poorter) kan zetten (wat ik eigenlijk bijzonder graag zou willen). maar is 20 mm niet te groot? En welk spruitstuk kan ik hiervoor gebruiken?
  Alvast bedankt voor je moeite!

  Like

  1. Dag Rob,
   ik ben geen Zündappkenner. Als jouw 280 5 tot 6 pk (80 tot 90 km/u)heeft dan past de vm20-151 prima. Mocht het een brommer zijn die standaard 60 tot 70 loopt dan is die echt te groot. Jammer dat ik je niet verder kan helpen :(..

   Like

   1. Dankjewel voor je snelle en eerlijke reactie. Eigenlijk heb je me wél geholpen. Ik heb idd een 50cc brommer/brommer (langzaam dus) en denk dat ik het dan bij een Bing 15mm houd. Mooie site trouwens met fijne informatie. Ik blijf je volgen!

    Like

 3. Hallo ik leesnap uw rubriek op Internet, zoals U laat zien ,dacht ik toch wel dat U menig onderzoek naar deze mikuni carburateurstaat heeft gepleegd.
  Mijn vraag aan U ,of eigenlijk vraag ik om raad:
  Ik zelf heb een watergekoelde zundap ,alle onderdelen origineel ,de cilinder zal b.v 49,9 cc zijn.Wel heb ik zoals ze zeggen een uitlaat met een dikke bocht .Nu had ik een imitatie Bing 15 mm carburateur erachter.Deze krijg ik na 5 maanden nog steeds niet goed ,ondanks dat ik met een sproeier maat van 62 tot 1mm geprobeerd heb.Nu heb ik op Internet een Mikuni 15 gekocht, afkomstig van een buitenboord motor. Kunt U mij informatie geven oren hoe de gasnaaldstand en wat voor maat sproeier hier in moet?Zodat mijn zundapp wel normaal stationair loopt en bij volgas b.v niet afzakt.

  Op afwachting van Uw antwoord,
  Vr gr

  Like

  1. Dag Rudi,

   tot mijn spijt kan ik U niet helpen. De 15 mm wordt niet door Mikuni Europa ondersteund. De VM16-438 komt het dichtste in de buurt. Ik kan daarom u geen richting geven omdat iedere carburateur voor 1 bepaalde motor is ontwikkeld. Ik bedoel ermee te zeggen dat sproeier, naald etc die standaard geleverd wordt passend is voor 1 brommer. Bv de VM20 is voor Zündapp ontwikkeld en rijdt daarom met enige aanpassing ook goed op een Kreidler. Hoeveel de Mikni 15 van U aangepast moet worden weet ik echt niet. Het spijt me zeer.

   Suc6 met de zoektocht!

   Met vriendelijke groet,

   Johan.

   Like

   1. ik heb een mikuni vm 20 achter mijn zundapp 70 cc ik heb een dood punt volgas ik heb al een gasnaald 4104 er in gezet hij loopt al wat beter wat moet ik veranderen b.v dank

    Like

   2. Dat kan meerdere oorzaken hebben van stand ontsteking tot uitlaat. Tip: rij 1 km volgas in de hoogste versnelling. Knijp jouw koppeling is en zet de motor uit. Laat de Dapp uitrollen en zet hem aan de kant. Controleer jouw bougie als die zwart is dan staat die te rijk en als die wit is dan moet je hoger qua sproeier. Is die donkerbruin dan staat die goed..

    Like

 4. Mooi en goed verhaal!

  Bij het beschreven ‘te rijk’ kan je het bij eenzelfde gasschuif ook zoeken in een naaldhouder met een kleinere diameter.

  Mijn voorkeur gaat overigens uit naar Dellorto. De nummers van alle sproeiers en naaldhouders komen overeen met honderdsten van millimeters. De brandstof hoeveelheid bij gasstand X, naald Y en kliphoogte Z kan je helemaal doorrekenen op die manier. Kan je meerdere instellingen tegelijk veranderen (muv de gasschuif). 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s