Voor slechts 50 cent per volle tank een betere verbranding en geen water meer in de tank door Biobrandstoffen!

Wanneer je met jouw Kreidler wedstrijden rijdt dan neem je natuurlijk ieder detail van jouw motor in ogenschouw. Eén van die details die me verrassende leuke en goede resultaten brachten was mijn interesse in de nadelen van de moderne biobrandstoffen voor onze 2 takt motoren.

Iedereen herkent wel de verschijnselen van het moeilijker starten en het roesten van de binnenkant van de tank. Voor de mensen die tunen het sneller detoneren van de motor en het vermogensverlies door het gebruik van de Biobrandstof.

Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Op dit moment kun je in Nederland Euro 95 en 98 tanken (E5) met 5% Ethanol toevoeging. Sinds 2013 wordt in Nederland inmiddels ook de (E10) aangeboden. Het is de bedoeling van de overheid om de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen door de toevoeging van de Ethanol.

Wat is nu eigenlijk een Biobrandstof?

Volgens Wikipedia is Biobrandstof is een algemene verzamelnaam voor verschillende soorten brandstoffen die gemaakt worden uit biomassa (https://nl.wikipedia.org/wiki/Biobrandstof). In principe wordt door gisting Ethanol verkregen. Eigenlijk is het een alcohol en zoals we weten is alcohol brandbaar. Tot zover dus niets spannends…
images1

Wat zijn nu eigenlijk de nadelen van de Ethanol brandstof voor onze Kreidlers?

Ethanol is agressiever dan benzine en tast op den duur bij veelvuldig      gebruik het aluminium van de motor aan. (Bron: ANWB: http://www.anwb.nl/auto/brandstof/e10)

Ethanol kan ook pakkingen en keerringen aantasten (Bron: ANWB).

Ethanol heeft mindere brandbare eigenschappen dan benzine.

Ethanol vervuilt het brandstofsysteem zoals carburateur en tank door gomvorming.

Ethanol trekt water aan waardoor roestvorming in de tank plaats vindt en dit herkennen we allemaal.
fasescheiding
Fasescheiding: bovenin zit de brandstof, onderin zit water met vervuiling. En daarom juist vaak roest onderin de tank!

Op dit moment zijn er scootermerken die de garantie opschorten wanneer er E10 getankt wordt. (http://www.scootertourclubnederland.com/forum/viewtopic.php?t=1592)

Het bovenstaande geeft aan dat E brandstoffen niet bevorderend zijn voor onze 40 jaar oude motoren maar wat moet je dan?

Hiervoor heb je de volgende alternatieven:

Alternatief 1: Aspen 2 Takt.

501196958_1Je kunt natuurlijk Aspen 2 Takt benzine rijden maar 5 liter 2 takt benzine kost daar inmiddels 20 euro (!). Op die prijs van 4 euro per liter zal niemand op zitten te wachten wanneer je je brommer alleen voor de hobby gebruikt.


Alternatief 2: Competition 102.

Competition 102 Benzine is verkrijgbaar bij de firezone tankstations. 3 nadelen hier zijn:

(1) Er zijn bijna geen firezone tankstations in Nederland.
(2) Je moet jouw ontsteking aanmerkelijk vervroegen omdat je anders behoorlijk vermogen verliest. De toeren gaan wel omhoog maar je kunt over het gehele toerentalbereik 10 tot 15% vermogen verliezen. 102 Benzine verbrand namelijk langzamer en daarom moet je de ontsteking vervroegen.
(3) Het andere grote nadeel is dat Competition 102 circa 50 cent per liter duurder is.

logo-competition-102

Wil je meer weten over Competition 102 dan kijk op deze link: (http://competition102.com/faq/).

Alternatief 3: ARAL 102

Hier gelden dezelfde nadelen als bij de Competition 102. De ARAL 102 is helemaal niet in Nederland te verkrijgen. Daarvoor zul je naar Duitsland moeten en zelfs daar is die niet bij iedere ARAL pomp te verkrijgen. De imagesARAL 102 is qua prijs vergelijkbaar met de E95 en E98 die je hier in Nederland tankt.

 

 

Wat is dan wel een goede, gemakkelijke, eenvoudige en prijsbewuste oplossing?

Na veel te hebben onderzocht ben ik uitgekomen op een toevoeging die ik absoluut moest uitproberen. Ik was die roest in de tank meer dan zat. Je zou dan kunnen gaan coaten maar ook die coating gaat er na verloop van tijd ook aan. Gevolg: roest onder in de tank. Bovendien moest ik regelmatig de carburateur schoonmaken door Gomvorming. Ook bleek tijdens de vele testen op de testbank dat de kwaliteit van de moderne benzene snel achteruit ging waardoor de prestaties sterk negatief beïnvloed werden. Eigenlijk zou je de moderne benzene na een maand moeten vervangen.

Mensen die me kennen weten dat ik niets aanbeveel zonder eerst zelf getest te hebben. Begin 2015 dus met STAR TRON aan de slag gegaan en in 2015 meer dan 20.000 km met dat spul in mijn Kreidlers gereden. Zowel de tank van de Laverda LZ 125cc als van mijn zwarte Mamba 60cc had ik in de winter van 2014/2015 met citroenzuurgranulaat roestvrij gemaakt en verder niet gecoat. logo_startronWilde eerst het STAR TRON uitproberen want coaten zou nog altijd kunnen. Deze week beide tanks gecontroleerd en wat blijkt en dat zelfs na maanden stil gestaan te hebben? Juist 0% roest en bij de eerste trap starten beiden al netjes… Dan de carburateurs maar eens onderzocht en die zagen er voortreffelijk uit.

Qua prestaties met verse benzine merk ik het op de weg niet echt verschil maar ik heb dit ook niet op de testbank getest dus eigenlijk kan ik er niets wetenschappelijk zinnigs over zeggen. Wat ik wel weet is dat benzine ouder dan 1 maand veel vermogen kost en dat is wel getest. Dat het spul de toegezegde verwachting waarmaakt kan ik dus alleen maar onderschrijven.

Hoe werkt het eigenlijk of wat is STAR TRON?

STAR TRON maakt gebruik van natuurlijke enzymen. De enzymen in STAR TRON zijn biokatalysatoren die de moleculaire structuur van brandstof kunnen aanpassen. Enzymen creëren miljoenen reacties per seconde en kunnen deze telkens herhalen, zonder daarbij verbruikt te worden. Een doorsnee chemisch additief, waarvan er veel op de markt zijn, kan dit niet.
Star Tron is geen bindmiddel, bevat geen alcohol en wordt niet beïnvloed door en heeft geen invloed op andere brandstofadditieven die misschien al gebruikt worden. Star Tron is onder alle omstandigheden veilig te gebruiken in alle 2- en 4-takt motoren. Overdosering kan geen kwaad, want Star Tron is zelf een zuivere brandstof. (Bron: http://startron.nl/)

Welke dosering voor STAR TRON BENZINE?

Bij de de eerste keer tanken iedere 10 Liter benzine 10 ml en daarna 5ml. STAR TRON kan gewoon bij de mengsmering worden toegevoegd.

Meer informatie over de voordelen van STAR TRON kun je die hier vinden: http://startron.nl/de-voordelen-van-star-tron.

Mocht je het een keer willen uitproberen dan heb ik speciale flesjes met 80 ml STAR TRON gevuld zodat je niet meteen 250ml hoeft te kopen. Met slechts 80 ml van STAR TRON kun je jouw Kreidler 12 keer voltanken goed voor 3.000 km bij een verbruik van 1 op 20. Later kun je altijd nog overstappen op de grotere flessen.IMG_20151221_122644828

Een flesje van 80ml kost je 6 euro of omgerekend 50 cent per tankbeurt (12x tanken met 1 flesje). Wie doet je wat?

Heb je er interesse in dan bestel gewoon een flesje mee wanneer je iets bestelt of spreek me even aan bij de vele evenementen waar ik aanwezig ben. Ik heb altijd wel enkele flesjes bij. De komende evenementen waar ik bij aanwezig ben zijn de S&S testbankdag en de nieuwjaarsreceptie op 3 januari aanstaande.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s