Nadat we de laatste race in Oosterwolde verreden hadden zijn we direct begonnen met de voorbereidingen voor het 2016 SAM seizoen. Zo zijn er wat wensen voor wat betreft het rijwielgedeelte maar als eerste neem je toch het hart van de Kreidler onder handen: de motor.

Afgelopen seizoen met deze luchtgekoelde 60cc motor toch netjes als 2de weten te eindigen in klasse 50-125cc van de Stichting Aanvullende Motorsport die jaarlijks in samenwerking met lokale partijen 10 tot 12 demoraces door het hele land organiseert. De punten vergaar je wanneer je de wedstrijden uitrijdt en niet met pech tussendoor uitvalt. De 2de plaats bewijst dat we met het BMP setje een heel betrouwbaar product ontwikkeld hebben en dat onder race omstandigheden. Naast de SAM wedstrijden hebben we ook nog 2 dagen geracet op de Nürnbergring en een dag op Mettet tussen de zware Motoren. Wanneer je echter met meer vermogen aan het achterwiel dan Jan de Vries in 1973 wedstrijden wint dan snapt iedereen wel dat het blok op het einde van het seizoen wel toe was aan een revisie.

De krukas is voorzien van een nieuwe drijfstang met een speciaal small end lager uit een 85cc crossmachine. We hebben nieuwe FAG krukaslagers met grote kogels geplaatst. Verder de cilinder een nieuwe Powerseal wand gegeven en we hebben een nieuwe kwaliteitszuiger geplaatst (VHM). De rest bleek na inspectie nog prima in orde te zijn.

Het is dan de vraag hoeveel vermogen je na een dergelijke revisie nog in jouw motor terug kunt vinden. Meestal verlies je vermogen maar meten=weten en dat doe je op de testbank. Op uitnodiging van OGP tuning naar Helmond afgereisd waar we de gereviseerde motor op de pijnbank hebben gelegd. Vers van de pers eerst een keer warm laten draaien en toen koffie gedronken. Na de koffie meteen volle bak (na het warmdraaien) aan de gang gegaan met een All Gear. De motor gaf geen krimp en toen wist ik al dat het goed zat. Ook na de revisie zou deze motor “Vollgasfest” zijn.

We zijn aan de slag geweest met verschillende ontstekingscurves die opmerkelijke resultaten gebracht hebben maar vooral nieuwe inzichten waar we van de winter verder mee gaan experimenteren. Hier valt nog een heleboel te halen. Tot slot hebben we dan nog een paar bekende uitlaten getest of die wellicht nog extra vermogen brachten.

Voor de goede orde: de cilinder is de standaard BMP cilinder waar alleen de inlaat en de uitlaat extra “geflowd” zijn. Verder is alles gelijk aan de standaard 60 cc BMP set. Er is getest in de 5de versnelling (ik gebruik de BMP 5 bal close ratio bak). De 5de versnelling is de zwakste versnelling bij een Kreidler. Het vermogen is hier vaak de laagste van alle versnellingen. Dit geldt voor alle 3 de grafieken. De uitlaten die we getest hebben zijn de GP3, de Dick Baan/Homoet en de KTP 60.. Tot slot staat de motor bewust 1 tot 2 sproeiermaten te rijk. Dit heeft een behoorlijke negatieve impact op het vermogen. Ik heb echter geen onnodige risico’s willen nemen met een nieuwe wand en nieuwe zuiger.

Hier dan de grafiek:

12231355_10201081259391177_568624294_n

Conclusie: gelukkig geen vermogen in te hoeven leveren. Met 17,8 Pk aan het achterwiel in de 5de versnelling ben ik tevreden. Zijn de andere uitlaten dan per saldo slechte uitlaten? Nee natuurlijk niet. Ze zijn alleen minder geschikt voor mijn tuning. Op andere set ups kunnen ze heel anders presteren en zo blijkt wel: meten is weten!

Is er nog vermogenswinst te behalen?
Ja hoor zonder aanpassing van de cilinder door het plaatsen van een ander membraanhuis in combinatie met een ander membraan. Daar verwacht ik nog wel 0,5 tot 1 pk extra uit te kunnen halen.

Is er nog wat extra te behalen bij het aanpassen van de cilinder?
Dat denk ik wel… Het zou jammer zijn om de cilinder van 2015 aan te passen juist omdat ik er zo tevreden over ben. Je kunt immers ook een onomkeerbare fout maken. Vandaar dat we voor 2016 een nieuw blok en cilinder ontworpen hebben. Voor wat betreft de cilinder is ook die weer gebaseerd op de standaard BMP poort lay-out maar natuurlijk zijn daar een paar nieuwe ideeën in verwerkt. Bovendien is de inlaat aangepast op de extra mogelijkheden die het nieuwe membraanhuis ons zal gaan bieden. Over een paar weken weten wat dit ons gebracht heeft :)..

EDIT:

Op verzoek onderstaand de grafieken van zowel de uitdraai met de Homoet/Dick Baan uitlaat als die met de KTP-60 inclusief toeren. Let op: op de X-as staan de toeren van de rol. Je moet dus kijken naar de cijferkolommen.De linkerkolom geeft de rolsnelheid aan en de rechterkolom de motortoeren. Die rechterkolom moet je dus hebben…

Dick Baan/Homoet uitlaat
12236869_10201082363578781_1896408945_o

KTP-60
12250749_10201082363618782_21676336_o

GP3
gp3

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s